LOADING CLOSE

Terapia cognitiv-comportamentală pentru insomnie

Terapia cognitiv-comportamentală este mai bună decât medicamentele, dar mulți psihologi au nevoie de training pentru acest tratament.
În luna iulie, organizația care reprezintă comunitatea de medicină din Statele Unite – Colegiul American de Medicină sau ACP – a aprobat oficial ceea ce au găsit multe meta-analize: Terapia cognitiv-comportamentală pentru insomnie sau CBT-I este cel mai bun tratament pentru insomnia cronică și ar trebui să fie prima linie de tratament pentru cei aproximativ 24 de milioane de adulți care suferă de această afecțiune.

Este pentru prima dată când un tratament psihologic este tratamentul preferat de către o organizație medicală, cel puțin în Statele Unite. (Pentru depresie majoră, ACP recomandă selectarea fie între CBT, fie antidepresive de generația a doua, în timp ce pentru depresie ușoară până la moderată, sistemul medical al Regatului Unit recomandă CBT cu activarea comportamentală și problem-solving ca tratamentul “go-to”)

CBT-I este o combinație de tratamente care include intervenții de terapie comportamentală, cum ar fi restricția somnului și controlul stimulilor; intervenții cognitive, care includ restructurarea convingerilor disfuncționale și decatastrofizarea gândurilor negative legate de somn; și igiena somnului pentru a aborda factorii care pot mări rezultatele tratamentului.
In timp ce studiile sunt in curs de desfasurare pentru a determina daca una dintre componentele CBT-I este mai puternica decat altele, expertii sustin ca interventiile comportamentale produc cele mai rapide si mai bune efecte clinice. Cea mai puternică și cea mai extinsă cercetare se referă la tratamentul individual, dar CBT-I este, de asemenea, realizat în grupuri, în formate mai scurte, prin telefon și Skype, prin programe de internet și cărți self-help.

 

Abordarea unui factor cheie de risc

Recomandarea ca CBT-I să fie tratamentul “first-line” pentru insomnie a apărut ca o orientare practică în 19 iulie, Annals of Internal Medicine, jurnalul pilot al ACP. Articolul a fost scris de o echipa condusa de Philadelphia Internist Amir Qaseem, MD, PhD, care conduce ACP -medicină bazată pe dovez si programul de practica clinica.

Recunoasterea este deosebit de importanta, deoarece cercetarile au descoperit o crestere a dovezilor ca tulburarile de somn pot insoti sau semnala alte afectiuni psihiatrice si medicale, incluzand cresterea in greutate, hipertensiune, diabet, boli cardiovasculare si chiar boala Alzheimer, spune Michael Perlis, director al “Behavioral sleep medicine program” la University of Pennsylvania.
In timp ce insomnia cronica este un factor de risc, dacă nu este un precursor al unei varietăți de boli, spune Perlis, vestea buna este ca reprezinta unul dintre factorii de risc care pot fi modificati.
CBT-I este la fel de eficient pentru simpla insomnie cât și pentru insomnia cu co-morbiditati, spune Perlis, care studiaza o serie de tulburări comportamentale de somn.
Mai mult, CBT-i poate ajuta la abordarea conditiilor co-morbide, constata cercetarile. De exemplu, studiile arată că, în comparație cu medicamentele antidepresive, CBT-I poate reduce semnificativ simptomele depresive și crește ratele de remisiune atunci când este utilizat împreună cu medicamentele, precum și reduce ideația suicidară la veterani.

Mai mult training este necesar

Într-un editorial care însoțește articolul AIM, medicul de la Universitatea din Minnesota, Roger G. Kathal, MD și psihologul de la Universitatea Michigan, J. Todd Arnedt, subliniază că provocările stau în fața implementării CBT-I la scară largă. Acestea includ puțini formatori și practicieni, probleme de rambursare și introducerea unor metode standardizate pentru evaluarea și tratarea insomniei cronice la toate nivelurile sistemului de sănătate. Ei propun modalități de a aborda aceste aspecte, cum ar fi educația medicului despre dovezile CBT-I, astfel încât medicii să poată să se adreseze în mod corespunzător pacienților și să-i convingă pe asigurători să ramburseze serviciile CBT-I în același mod în care ar acoperi și alte servicii medicale și psihologice.

“Este frustrant faptul că o intervenție la fel de eficace ca CBT-I este dificil de accesat pentru mulți pacienți “, scriu ei.

In ciuda acestor bariere, este timpul pentru mai multi psihologi sa invete un tratament cunoscut pentru a imbunatati considerabil sanatatea si bunastarea clientilor, spune Perlis.

 

Monitor on Psychology

October 2016, Vol 47, No. 9

Print version: page 18