LOADING CLOSE

Psihoterapie individuală

Terapia individuală este o formă de terapie în care clientul este tratat individual de către un terapeut. Cea mai cunoscută formă de terapie este terapia cognitiv-comportamentală. Ea permite terapeutului și clientului să se concentreze unul pe celălalt construind un raport și conlucrând pentru a rezolva problema clientului. 

CE ESTE TERAPIA COGNITIV-
COMPORTAMENTALĂ?

Terapia cognitiv-comportamentală îți permite să îți gestionezi temerile ajutându-te să-ți schimbi gradual modul în care gândești. Ea se bazează pe interconectivitatea gândurilor, credințelor, emoțiilor și a comportamentelor.

De exemplu o persoană care are o fobie crede că situația de care se teme este periculoasă. Această credință conduce la gânduri automate negative ce apar imediat ce situația fobică este întâlnită, iar gândurile automate conduc la o reacție comportamentală de frică.

Pot fi necesare mai multe ședințe de psihoterapie pentru a contracara acest pattern de gândire. Pentru a realiza asta, psihoterapeutul te poate ajuta să îți depășești teama în mod treptat. Tehnicile utilizate frecvent în terapia cognitiv-comportamentală provin de la școlile behavioriste și de teoria învățării dar și de la școala de teorie cognitivă unde îți vei schimba gândurile disfuncționale cu unele funcționale.

CUM FUNCȚIONEAZĂ?

Intervențiile terapiei cognitiv-comportamentale urmează un protocol de tratament clar. Aceasta înseamnă că psihoterapeutul va adapta intervențiile care s-au dovedit a fi eficiente la cazul și la nevoile tale specifice. Psihoterapia implică, de obicei, identificarea problemei și a cauzelor acesteia, eliminând factorii care o mențin, identificând punctele tale tari și construind strategii de coping. Psihoterapeutul va pune în discuție patternurile tale de gândire și va demonstra modul în care acestea influențează maniera în care te simți sau te comporți/acționezi. În timpul psihoterapiei, vei învăța metode de examinare a percepțiilor și a celor mai comune distorsiuni cognitive (erori de logică) și vei învăța cum ai putea să dezvolți patternuri comportamentale adaptative.