Psihoterapie pentru cupluri – metode ce îți pot salva relația
Scopul psihoterapiei de cuplu este rezolvarea problemelor dintr-o relație, dovedindu-se foarte utilă atunci când cuplurile se confruntă cu conflicte sau se gândesc să se separe. Aceasta are rolul de a îmbunătăți relația, chiar dacă cuplul decide totuși să se separe sau să divorțeze.
CE IMPLICĂ
CONSILIEREA DE CUPLU?
Acest tip de tratament implică ambii parteneri, care se află într-o relație intimă, și formează o relație terapeutică împreună cu un consilier acreditat, pe parcursul unor sesiuni care durează aproximativ o oră. Inițial, aceasta presupune efectuarea unei programări de către cuplu pentru a se întâlni cu consilierul în vederea discutării motivului care i-a adus la tratament, care sunt speranțele și obiectivele lor legate de terapie și pentru a se decide dacă ambii parteneri și consilierul doresc să continue să lucreze împreună asupra terapiei.
Dacă aceștia doresc, consilierul va ajuta cuplul să identifice obiectivele sesiunilor viitoare. Ambii parteneri vor avea ocazia să-și comunice punctul de vedere, iar consilierul va oferi feedback și uneori va da teme pe care cuplul trebuie să le rezolve între sesiuni. Aceasta ar putea presupune practicarea unui anumit tip de comunicare sau efectuarea ori abținerea de la anumite acțiuni care au fost sursa dificultăților.
CE SE ÎNTÂMPLĂ
DACĂ NU
NE PLACE
TERAPEUTUL?
DACĂ NU
NE PLACE
TERAPEUTUL?
Uneori, unul sau ambii parteneri decid să întrerupă consilierea de cuplu. Pot exista câteva motive pentru acest fapt. Uneori, diferențele de pregătire sau de viziune asupra lumii dintre consilier și cuplu pot fi foarte mari pentru ca cuplul să simtă că este înțeles cu adevărat de către consilier. În alte situații, unuia dintre parteneri se poate să-i placă consilierul, în timp ce celălalt este mai puțin entuziasmat. Întrucât consilierea de cuplu poate fi eficientă chiar dacă există un dezechilibru motivațional între cei doi parteneri, dacă unul dintre ei se simte blamat și i se alocă rolul de „partener rău”, consilierea de cuplu ar putea fi resimțită mai mult ca o pedeapsă pentru el decât ca un tratament, iar obținerea de beneficii din acest proces devine dificilă.
Uneori, consilierul poate decide să nu mai ofere consiliere unui anumit cuplu. Dacă unul dintre parteneri sau ambii sunt abuzivi, iar cuplul nu pare să perceapă acest lucru ca pe o problemă, consilierul poate presupune că aceștia vor face un progres mic. În mod similar, dacă unul sau ambii parteneri au probleme grave legate de dependență pe care continuă să le nege sau să le minimizeze, consilierul poate simți că ei duc o luptă deja pierdută.
Deoarece este foarte important ca terapeutul și cuplul să conlucreze în abordarea problemelor din cadrul relației, procesul de găsire a unui terapeut care este potrivit pentru cuplu trebuie respectat. Acest lucru nu înseamnă că un cuplu nu poate avea succes cu un alt consilier, posibil într-un alt moment.
Accentul în consilierea de cuplu cade pe îmbunătățirea calității relației pentru ambii parteneri. Consilierea de cuplu analizează aspecte precum comunicarea, onestitatea, împărțirea responsabilităților, angajamentul și sprijinul reciproc. Vor fi abordate și probleme cum ar fi abuzul.
Multe tipuri de parteneriat pot beneficia de consilierea de cuplu, inclusiv cuplurile căsătorite, cuplurile care se pregătesc de căsătorie, cuplurile care locuiesc împreună, cuplurile care își dau întâlniri, cuplurile separate și cuplurile care se pregătesc de divorț. Deși dezvoltată inițial ca terapie maritală, astăzi consilierea de cuplu recunoaște în mod egal și lucrează și cu cupluri necăsătorite, dar și cu cupluri LGBT.