Terapia cognitiv-comprotamentală pentru PTSD (tulburarea de stres post-tramuatic)
Terapia cognitiv-comportamentală se axează pe relația dintre gânduri, emoții și comportamente; țintește problemele și simptomele actuale și se concentrează pe schimbarea patternurilor comportamentelor, gândurilor și emoțiilor care duc la dificultăți de funcționare.
Introducere in CBT
Terapia cognitiv-comportamentală se axează pe relația dintre gânduri, emoții și comportamente și notează modul în care schimbările din orice domeniu pot îmbunătăți funcționarea în celelalte domenii. De exemplu, modificarea gândirii “unhelpful” a unei persoane poate duce la comportamente mai sănătoase și la o mai bună reglare a emoțiilor. CBT vizează problemele și simptomele actuale și este, de obicei, livrată în peste 12-16 sesiuni în format individual sau de grup.
Acest tratament este recomandat pentru tratamentul PTSD.
Cum te poate ajuta CBT cu PTDS?
Mai multe teorii specifice traumei explică modul în care CBT poate fi de ajutor în reducerea simptomelor PTSD.
De exemplu, teoria procesării emoționale (Rauch & Foa, 2006) sugerează că cei care au experimentat un eveniment traumatic pot dezvolta asocieri între diverși stimului care amintesc de eveniment, dar care nu prezintă pericol (de exemplu, știri, situații, oameni), semnificație (lumea este periculoasa) și răspunsuri (de exemplu, frică, vină, tristețe). Schimbarea acestor asociații care duc la funcționarea nesănătoasă este nucleul procesării emoționale.
Teoria cognitiv socială (Benight & Bandura, 2004) sugerează că cei care încearcă să încorporeze experiența traumei în credințe despre sine, alții și lume, se termină adesea cu comprehesiuni nefolositoare ale experienței și percepțiilor în ceea ce privște controlul eului sau al mediului. De exemplu, dacă cineva crede că lucrurile rele se întâmplă oamenilor răi, violul unei persoane confirmă faptul că cineva este rău, nu că o persoană a fost violată pe nedrept.
Înțelegerea acestor teorii îi ajută pe terapeuți să utilizeze mai eficient strategii de tratament cognitiv-comportamental.
Utilizând CBT pentru a trata PTSD
Terapeuții folosesc o varietate de tehnici pentru a ajuta pacienții să reducă simptomele și să îmbunătățească funcționarea.
Terapeuții care utilizează CBT pot încuraja pacienții să-și reevalueze patternurile cognitive și asumpțiile pentru a identifica distorsiunile cognitive, cum ar fi generalizarea rezultatelor proaste, gândirea negativă – care diminuează gândirea pozitivă și întotdeauna așteaptă rezultate catastrofale. Noile modele de gândire sunt mai echilibrate și mai eficiente, acestea sunt destinate să ajute persoana să își reconceptualizeze înțelegerea experiențelor traumatice, precum și înțelegerea lor și capacitatea lor de coping (a face față).
Expunerea la narațiunea traumei, precum și reamintirea traumei sau emoțiilor asociate cu trauma, sunt adesea folosite pentru a ajuta pacientul să reducă evitarea și asociațiile maladaptive cu trauma. Rețineți că această expunere este efectuată într-un mod controlat și este planificată în colaborare psiholog – pacient, astfel încât pacientul să aleagă ceea ce face. Scopul este de a readuce pacientului un sentiment de control, încredere în sine și predictibilitate și de a reduce comportamentele de evadare și evitare.
Educația despre modul în care trauma poate afecta persoana este destul de comună, așa cum este instruirea în diferite metode pentru a facilita relaxarea. Gestionarea stresului și planificarea crizelor potențiale pot fi, de asemenea, componente importante ale tratamentului CBT. Psihologul împreună cu pacientul, selectează elementele de terapie cognitiv-comportamentală care sunt cele mai eficiente cu orice individ.
S-a demonstrat că terapia cognitiv-comportamentală (CBT) este eficientă pentru o serie de probleme, inclusiv depresia, tulburările de anxietate, tulburări de personalitate și tulburarea de stres posttraumatic. În multe studii, CBT s-a dovedit a fi la fel de eficientă sau mai eficientă decât alte forme de terapie psihologică sau de medicamente psihiatrice.
American Psychological Association