EXPERTIZA
PSIHOLOGICĂ
[vc_single_image image=”5573″ css=”.vc_custom_1498997418678{margin-top: -21px !important;}”]este aplicarea științei psihologiei în probleme juridice. Pote fi realizata de catre un psiholog competent, recunoscut și atestat în domeniu, printr-o evaluare psihologică la cererea unui organ judiciar sau a părților.
Activitatea de cercetare efectuată de expertul psiholog se materializează într-un raport de expertiză care conține opiniile de specialitate ale expertului cu privire la una sau mai multe probleme de ordin psihologic, de care depinde sau care sunt considerate relevante pentru soluționarea cauzei judiciare.
Raportul de expertiza constituie mijlocul de probă solictat de părți sau încuviințat din oficiu de instanță, concluziile raportului avand o forta probanta egala cu a celorlalte mijloace de proba.
STABILIREA
AUTORITĂȚII
PĂRINTEȘTI
[/vc_column_text][vc_single_image image=”5573″ css=”.vc_custom_1499003193916{margin-top: -21px !important;}”]afla mai mult
Our Process.
- Conform legii 213/2004 privind exercitarea profesiei de psiholog cu drept de libera practică, înființarea, organizarea si funcționarea Colegiului Psihologilor din Romania și Standardelor de Calitate in Serviciile Psihologice (SCSP), elaborate și aprobate în temeiul dispozițiilor art. 24 lit. b) din Legea nr. 213/2004, de către Colegiul Psihologilor din România autoritate competentă pentru profesia de psiholog in România, recunoscută de către Comisia Europeană și operator în Internal Market Information System (IMI), membru al EFPA – European Federation of Psychologists Associations (EFPA), psihologul trebuie să dețină minim Nivelul II, respectiv psiholog practicant autonom, cu competență profesională specifică în psihologie clinică și trebuie să facă dovada absolvirii unui curs de formare profesională complementară în domeniu sau un curs universitar de master/doctorat în specialitate (expertiză psihologică), avizat de către Colegiul Psihologilor din Romania.
Dispunerea expertizei psihologice se realizează de catre instanțele judiciare, parchete, cabinete de avocatură, persoane fizice si alte instituții specializate prin documente specifice (incheieri judiciare, ordonanțe, rezoluții motivate, adrese sau simple cereri).
- Expertiză psihologică judiciară – în cazul în care aceasta este admisă de organul judiciar, indiferent de entitatea/entitățile care achită onorariul aferent, fiind apreciată ca utilă în probatoriul administrat în cadrul unui proces judiciar.
Expertiză psihologică extrajudiciară – atunci când se realizează la solicitarea părtilor, înainte să fie admisă de către un organ judiciar, într-o cauză aflată pe rol. - Timpul realizării expertizei se calculează după următoarea formulă: analiza documentelor relevante (dosare medicale, acte legale, alte evaluări, etc.) + interviurile psihologice și testările psihologice + redactarea raportului de expertiză. Durata variaza in functie de complexitatea cazului.